به نام خدا
موضوع : راهکارهای پژوهشی در آموزش و پرورش به دانش آموزان با مشکلات ویژه در درس علوم پایه ی سوم
محقق : صدیقه نجفی – 85-86
مقدمه
طبق پیمان نامه حقوق کودک 190 کشور جهان از جمله ایران عضو آن می باشد و این پیمان نامه برای دفاع از حقوق کودک و همه کودکان جهان تصویب گردیده است. ماده 23 در خصوص حقوق کودکان معلول است. کودکان معلول حق دارند از یک زندگی کامل و شرافتمندانه در شرایطی مناسب با شان و منزلت انسانی برخوردار باشند.
بیان مساله
اولین جلسه شورای ارتقاء کیفیت جامع مدرسه در مهر ماه در آموزشگاه برگزار گردید که در این جلسه طبق روال سالهای گذشته مطالبی توسط مدیریت آموزشگاه مطرح و مورد بررسی و تبادل نظر قرار گرفت. از جمله پیشرفت و ترقی معلمین و دانش آموزان و ایجاد روابط سالم و دوستانه در کلاس و محیط آموزشی در طول سال تحصیلی بود. در این آموزشگاه دانش آموزان استثنایی (گرایش کم توان ذهنی) مشغول به تحصیل بودند . در نتیجه به فعالیتهای خاص و قابل توجهی نیاز داشتند و باید مطالب آموزشی آن ها با ویژگیهای زیر ارائه می شد:
1- تجربه های قابل لمس و عینی
2- مقدار کمتری از موضوعات تازه
3- تکرار بیشتر و مکرر مطالب
4- درجه کندی ارائه مطالب
دلیل انجام این پژوهش را روند تدریس بعضی از معلمین در یک ماهه اول و همچنین تدریس سالهای قبل را مشاهده کرده بودم. شیوه تدریس فعالی نبود و در بعضی از کلاسها روشهای سنتی و تکراری متداول بود و پیشرفت در کارها از جمله درس علوم حداقل و یا بسیار کند بود و خانواده ها هم انگیزه زیادی برای پیشرفت فرزندانشان و یا حضور مرتب در آموزشگاه را نداشتند و خانواده ها هم انگیزه زیادی برای پیشرفت فرزندانشان و یا حضور مرتب در آموزشگاه نداشتند و بعضی از والدین شکایت داشتند و بر این باور بودند که فرزندشان در مدرسه مورد توجه و آموزش قرار نمی گیرد و چیزی به آنها آموزش داده نمی شود و بعضی از معلمین نیز دلسرد و ناامید شده بودند چرا که نتیجه ی رضایت بخش و مطلوبی که از تدریس و زحمتی که می کشیدند نصیبشان نمی شد و همیشه احساس خستگی و دلتنگی داشتند . در نتیجه به عنوان یک معلم مصمم شدم تا پژوهشی در آموزش و تدریس به دانش آموزان با مشکلات ویژه یادگیری در درس علوم پایه سوم اقداماتی انجام دهم .
نتیجه گیری
مواردی که قابل ذکر است:
1- دانش آموزان به درس علوم علاقه مند شدند
2- کلاس بسیار فعال ، پرشور و نشاط گردید .
3- دانش آموزان خودپنداری مثبت و اعتمائ به نفس پیدا کردند
4- والدین از انجام فعالیت ها و دریافت جوایز بسیار راضی بودند و نگرش مثبت و امیدواری را جایگزین نگرش های منفی کردند.
5- معلم احساس خستگی نکرده و اجرای آموزش را بنا بر روشهای شهودی و علایق دانش آموزان گذاشت.
6- افزون بر دانش آموزان معلمان نیز خود با مطالب و دیدگاهها و تجربه های جدید آشنا شدند.
7- دانش آموز از انجام کارهای گروهی احساس لذت برده و زمینه مناسبی برای یادگیری و استفاده از تجربیات همدیگر را فراهم ساختند.
8- محدوده آموزش و تدریس فقط مختص به کلاس درس نبود .